Odprava dioptrije

ODPRAVA DIOPTRIJE


Kadar govorimo o odpravi dioptrije, govorimo pravzaprav o odpravi refrakcijske napake očesa: kratkovidnosti, daljnovidnosti ali/in astigmatizma ali o odpravi starostne slabovidnosti (presbiopije). Dioptrijo lahko odpravimo z lasersko operacijo roženice, z vstavitvijo fakične leče ali zamenjavo leče z multifokalno intraokularno lečo.

 

 

KRATKOVIDNOST (MIOPIJA)  je najpogostejša refrakcijska napaka očesa, ki nastane zaradi bodisi predolgega očesa bodisi premočnega lomljenja svetlobe pri prehodu skozi roženico ali lečo. Zato ostra slika predmetov v očesu ne nastane na mrežnici, temveč pred njo, medtem ko je slika predmetov na mrežnici nejasna. Kratkovidni zato jasno vidijo le predmete v bližini, medtem ko so predmeti v daljavi nejasni. Kratkovidnost lahko odpravimo z lasersko operacijo, pri kateri s pomočjo excimer laserja preoblikujemo roženico, z vstavitvijo fakične intraokularne leče (angl. “implantable contact lens”, ICL) v oko (mlajši od 35 let) ali z zamenjavo naše lastne leče z intraokularno lečo (pri starejših od 45 let).

DALJNOVIDNOST (HIPERMETROPIJA)  je refrakcijska napaka očesa, ki nastane zaradi bodisi prekratkega očesa bodisi prešibkega lomljenja svetlobe pri prehodu skozi roženico ali lečo. Ostra slika predmetov v očesu zato ne nastane na mrežnici, temveč za njo, medtem ko je slika predmetov na mrežnici nejasna. Ker se je naše oko v mladosti sposobno prilagajati oddaljenosti predmetov (akomodacija), ki jih gleda, daljnovidni v mladosti vidijo dobro na daleč in na blizu, že po približno 30.-35. letu pa za branje potrebujejo očala. Kasneje, ko zaradi naraščujoče rigidnosti leče začne pešati akomodacija, potrebujejo daljnovidni očala za daljavo in bližino. Daljnovidnost lahko odpravimo z lasersko operacijo, pri kateri s pomočjo excimer laserja centralno roženico naredimo bolj strmo, z vstavitvijo fakične intraokularne leče (angl. “implantable contact lens”, ICL) v oko (mlajši od 35 let) ali z zamenjavo naše lastne leče z intraokularno lečo, ki je pri daljnovidnih še posebej uspešna (pri starejših od 40 let).

ASTIGMATIZEM  (pogovorno CILINDER) je refrakcijska napaka očesa, pri kateri se svetloba v očesu ne zbere v eni točki, temveč v dveh ali več fokusih. To je največkrat posledica tega, da naša roženica ni ukrivljena kot krogla, temveč bolj kot jajce, torej je v enem meridianu bolj ukrivljena kot v drugem. Zato vidimo popačeno ali zabrisano sliko predmetov ne glede na oddaljenost od očesa. Astigmatizem se pri starejših lahko pojavi tudi zaradi nastajajoče sive mrene. Ponavadi je astigmatizem pridružen daljnovidnosti ali kratkovidnosti.

Astigmatizem lahko odpravimo z lasersko operacijo, z vstavitvijo torične fakične intraokularne leče (angl. “implantable contact lens”, ICL) ali z zamenjavo naše lastne leče s torično intraokularno lečo.

PRESBIOPIJA je posledica izgube akomodacije - sposobnosti prilagajanja očesa gledanju na bližino. Zato po približno 40. letu (pri daljnovidnih že prej) potrebujemo očala za branje, katerih dioptrija narašča z leti. Vzrok za postopno izgubo akomodacije je fiziološka, torej naravna sprememba naše leče, ki z leti postane trša in bolj rigidna.

Presbiopijo se lahko uspešno odpravi z zamenjavo leče z introkularno multifokalno lečo nove generacije. Ker je pogoj za to vrsto operacije sicer zdravo oko, poleg tega pa obstaja mnogo različnih multifokalnih leč (trifokalne, leče s podaljšano globino fokusa …) z nekoliko različnimi optičnimi lastnostmi, je pred operacijo potreben natančen in razširjen oftlamološki pregled in posvet za oceno možnosti ter vrste vstavitve multifokalne leče.

Multifokalne intraokularne lečke

VSTAVITEV INTRAOKULARNE MULTIFOKALNE (VEČŽARIŠČNE) LEČE je primerna za tiste, ki si želijo biti neodvisni od očal ali kontaktnih leč in se jim hkrati razvija starostna slabovidnost, kar pomeni, da se jim daljša bralna razdalja ali že potrebujejo očala za branje, kar se pojavi po 40.-45. letu. Primerna je tudi za tiste, ki potrebujejo operacijo sive mrene. Pogoj je, da so ostali očesni deli (mrežnica in roženica) normalni. Optični sistem lečk, ki jih vstavljamo, omogoča tako dober vid na daljavo kot tudi na bližino (branje) ter na srednje razdalje (računalnik, armaturna plošča, gospodinjska dela). Vstavljamo le najmodernejše vrste multifokalnih lečk: trifokalne, multifokalne s podaljšano globino fokusa, multifokalne torične. (Abbott Medical Optics, Alcon, Physiol, VSY Biotechnologies in druge). Te lečke v nasprotju s prvimi generacijami multifokalnih leč omogočajo dober vid tudi na srednje razdalje (delo z računalnikom, dobro vidna armaturna plošča pri vožnji in gospodinjska dela na razdalji približno 60-100 cm) brez motečih stranskih učinkov. Tako so bolniki po operaciji neodvisni od očal skoraj pri vseh vsakodnevnih opravilih. V primeru, da imate astigmatizem (laično “cilinder”), je potrebno za dosego jasnega vida vstaviti MULTIFOKALNE TORIČNE LEČE, ki odpravijo tudi astigmatizem. Pri tem je potrebno poudariti, da je vid z multifokalnimi intraokularnimi lečami bolj optimalen oz. bolj “naraven” kot pri nošenju multifokalnih očal ali kontaktnih leč, saj ni potrebno iskati jasne slike na različnih razdaljah, kjer gledamo nek predmet ali beremo.

Multifokalne lečke vstavimo v oko po odstranitvi bolnikove lastne leče in brez težav ostanejo v očesu vse življenje. Intraokularnih leč ni potrebno zamenjati, spreminjati njihove dioptrije, ali menjavati kot kontaktne leče.

multifokalne.lecke1.jpg

TECNIS Symfony in TECNIS Symfony TORIC (Abbott Medical Optics, AMO) Multifokalna in multifokalna torična intarokularna leča s podaljšanim fokusom.

trifokalna-leča.jpg

AcrivaUD Reviol Tri-ED 611 (VSY BIOTECHNOLOGY) Trifokalna multifokalna intraokularna leča s podaljšanim fokusom 

multifokalna.lecka2.jpg

Mini WELL Ready (SIFI MEDITECH)

Multifokalna intraokularna leča s podaljšanim fokusom, izdelana z Wavefront tehnologijo

multifokalna.lecka3.jpg

AcrySof IQ PanOptix (Alcon)
Trifokalna multifokalna intraokularna leča 

Fakične lečke

Za odpravo očesne dioptrije z vstavitvijo fakičnih leč se odločimo pri pacientih mlajših od 35 let, če obstajajo zadržki za laserski refraktivni poseg na roženici, kot je na primer visoka dioptrija. Lečko se vstavi v oko skozi nekaj milimetrov širok rez, bodisi pred šarenico in lastno bolnikovo lečo (v sprednji očesni prekat) ali med šarenico in lastno lečo (v zadnji očesni prekat). Poseg je z uporabo novih materialov in tehnologij za izdelavo lečk zelo varen in zanesljiv ter za nekatere bolnike dolgoročno primernejši kot laserski poseg. Ker ostane bolnikova lastna leča v očesu, se po operaciji ohrani sposobnost prilagajanja vida na različne razdalje, kot je primerno za starost operiranega. To pomeni, da po operaciji ne potrebujemo očal za daljavo ali branje. Leče so narejene iz materialov, ki lahko celo življenje ostanejo v očesu, hkrati pa se lahko v primeru razvoja sive mrene odstranijo iz očesa. V tem primeru se po odstranitvi mrene v oko vstavi druga intraokularna lečka, bodisi monofokalna bodisi multifokalna, ki prav tako lahko omogoča neodvisnost od očal po operaciji.