Poljudni članki

Rezultati naših operacij katarakte pri bolnikih z uveitisom / Our Results of Cataract Operations in Patients with Uveitis, Eurotimes, 2013

IMPLANTING intraocular lenses in cataract patients with uveitis can deliver good longterm outcomes so long as rigorous patient selection is adhered to and the inflammation is strictly controlled with topical or systemic prophylactic treatment before, during and after surgery, according to Marko Hawlina MD, PhD.

Transplantacija roženice; revija Vita, december 2013

Presaditev roženice je ena najpogostejših in najuspešnejših presaditev tkiv na svetu. Pogosto predstavlja edino možnost izboljšanja vida pri obolenjih in poškodbah roženice. Število presaditev roženice pri nas je odvisno od darovanja umrlih v nacionalnem programu zdravljenja s presaditvijo. Nove kirurške tehnike in obdelava darovanih roženic v očesnih bankah nam omogočajo različne vrste presaditev glede na vrsto in mesto obolenja roženice.

Bi plačali 1600 evrov za boljši vid; Moje finance, maj 2013

V zadnjem času se kar precej Slovencev odloča za operacijo za odpravo dioptrije v tujini, predvsem v cenejši sosednji Hrvaški; kakšne so prednosti in nevarnosti in kaj o tem pravijo slovenski oftalmologi?

Suho oko - Neprijetna težava; Revija Sladkorna bolezen, marec 2013

Oči so zelo pomemben organ in čutilo. Sladkorni bolniki morajo nanje še posebej skrbno paziti, saj se prav na očeh zelo rade pokažejo pozne posledice oziroma zapleti sladkorne bolezni. A diabetična retinopatija ni edina nevšečnost, ki lahko doleti diabetika; med sicer nenevarne, a zato nič manj neprijetne težave spada tudi tako imenovano suho oko. Kaj je to in zakaj nastane, smo se pogovarjali z dr. Petro Schollmayer, specialistko oftalmologinjo z Očesne klinike UKC Ljubljana.

Rdeče oko; Žurnal, junij 2011

Z rdečimi očmi se srečujemo izjemno pogosto, predvsem s sindromom suhega očesa, ki ga ima več kot 25 odstotkov naše populacije," pravi oftalmologinja Petra Schollmayer. Pri tem izpostavlja rezultate raziskave, ki so pokazali, da je pri bližinskem delu ali delu z računalnikom pogostost mežikanja petkrat manjša kot sicer, posledici pa sta manjše vlaženje očesne površine s solzami in povečano izhlapevanje solz.

Oči so okno v svet, dr., revija za aktualna zdravstvena vprašanja, januar 2010

Z različnimi motnjami vidne ostrine se srečuje več kot polovica ljudi v razvitem svetu. Te se pojavijo zaradi različnih vzrokov, zato je toliko pomembnejše, da pravočasno obiščemo oftalmologa. S tem lahko preprečimo tudi razvoj resnih očesnih bolezni. O sivi mreni, dioptriji, rešitvah očesnih bolezni in preventivi smo se pogovarjali z uglednim prof. dr. Markom Hawlino, dr. med., specialistom oftalmologom, ki med drugim pravi: »Treba se je zavedati, da pogosto procesi, ki okvarijo vid, ne bolijo, zato je treba ob kakršnih koli motnjah vida čim prej obiskati oftalmologa. Nikakor ni dobro misliti, da morda potrebujemo le nova očala, in se zadovoljiti le s pregledom pri optiku.«

Oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina, dr. med., RTV SLO: Sobotno popoldne, oktober 2009

Oftalmologija, veda o očesu in očesnih boleznih, je v zadnjih desetletjih skokovito napredovala. Zamenjava roženice pri poškodbah oči je skoraj rutinska operacija, z zamenjavo zamegljene leče se rešuje pojav sive mrene, z različnimi laserskimi postopki nam očesni zdravniki v nekaj sekundah izboljšajo vid … O novostih in drugih vprašanjih, na katera ne najdete odgovora, bo govoril oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina, dr. med., z Očesne klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Nuovo Centro Medico Portorose; Eventi Speciali Nord Est, julij 2014

La felice combinazione di oculistica, chirurgia estetica e dermatologia.

Visione perfetta a lungimirante, Il Sole 24 ORE, april 2014

Nella sua clinica, il prof. Hawlina cura ogni patologia oculistica.