Ambulanta za suho oko in roženico

Rdeče oči so lahko znak številnih očesnih obolenj, a so najpogosteje povezane s sindromom suhega očesa in kroničnim vnetjem vek-blefaritisom. Rdeče oko je poleg tega pogosto posledica bakterijskega, virusnega ali alergijskega konjunktivitisa (vnetja veznice), redkeje pa drugih obolenj kot so bakterijska in virusna infekcija roženice (keratitis), odrgnina in razjeda roženice, krvavitev veznice, vnetje beločnice, globlje očesno vnetje (uveitis), zelena mrena in druge očesne bolezni.

Suho oko

Sindrom suhega očesa je vse pogostejša težava, ki prizadane tako mlade kot starejše. Pogosto je posledica današnjega načina življenja, ki je povezano z vsakodnevnim delom z računalniki in delom v klimatiziranem okolju. Sindrom suhega očesa je lahko sicer neprijetna, a precej nedolžna težava, po drugi strani pa lahko napreduje v resno očesno bolezen, ki okvari vid in močno poslabša kvaliteto življenja. Zato je izrednega pomena prepoznavanje ter zgodnje in pravilno zdravljenje.

Suho oko lahko nastane zaradi premajhnega izločanja ali prekomernega izhlapevanja solz. Spremenjena sestava solz povzroči vnetje in okvare celic na površini očesa. Če bolezni suhega očesa ne zdravimo, nastane začaran krog, ki z leti vse bolj poslabšuje stanje.

Kako prepoznamo suho oko?

Bolniki imajo lahko številne različne simptome: občutek suhosti, nelagodja, pekoče in rdeče oči, občutek peska v očeh, moten vid, rahlo srbenje in celo prekomerno solzenje. Težave so izrazitejše pri dolgotrajnem delu z računalnikom, branju, gledanju televizije, na vetru, v suhih prostorih, v klimatiziranih prostorih.

Kako zdravimo suho oko?

Suho oko zdravimo glede na stopnjo bolezni z različnimi terapijami, od umetnih solz, terapije vek, zdravljenja s protivnetno terapijo, do manjših posegov, kot je vstavitev čepkov v solzne kanalčke.